Livet går ikke på skinner

Tror du det finnes noen som alltid har det bra? Da tar du feil!

Alle har opp og nedturer. Perioder som er tyngre enn andre. Noen virker å håndtere ting godt, mens andre virker å slite litt mer.

De fleste skal til en viss grad gå gjennom noen av de samme tingene i livet. Likevel blir ikke opplevelsene like, og den største forskjellen ligger i måten vi takler hendelsene på. 

Noe skal du bare oppleve

Enkelte livshendelser er bare en del av livet. Det må vi akseptere.

Et eksempel er kjærlighetssorg. Tror du at ingen har kjent det vondt før, at din situasjon er helt spesiell?….Sorry, sånn er det ikke! Kjærlighetssorg er vondt. Det er vanskelig. Men de fleste kommer seg gjennom.

Et annet eksempel er å være sliten, med lite motivasjon og livsgnist. De fleste kjenner på dette av og til…det er helt normalt. Følesen av å ikke være verd en dritt. Ikke klare en dritt, og heller ikke ville gjøre en dritt.

I disse periodene har du noen valg du kan ta…valg som kan føre til at du graver deg lenger ned i dritten, eller valg som gjør at du starter å klatre opp fra dritten.

Det «gode» med sånne livsopplevelser, er at de fleste kan kjenne seg igjen i situasjonen. De kan gi støtte og erfaring. Dra nytte av det. 

“Hemmeligheten” er hvordan du tar det

Kjipe ting, utfordringer og slit. Du kan ikke velge det bort…det blir servert deg på en eller annen måte. Det du kan velge er hvordan du tar det. Er du personen som synes synd på deg selv og lar det bryte ned alt annet godt i livet? Eller klarer du å fokusere på tingene som fungerer for deg, tar med deg det du lærer av det vanskelige, og går videre? 

“Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere”. Det er et velkjent ordtak for en grunn. Du dør ikke av det som er vanskelig. Livet går videre. Etterhvert vil du faktisk både tåle mer og takle ting bedre.

Å takle motgang

Det som skjer, det skjer. Realiteten kan du ikke gjøre noe med. Du kan prøve, og kanskje klare det en liten stund. Likevel er det ikke spesielt lurt å unngå det som skjer deg.

Det som faktisk er lurt, og som spiller en rolle, er å tenke over hvordan du tolker og takler ting. Holdningen du har til utfordringene har mest å si for om de skal rive deg ned eller bygge deg opp. 

Noen punkter du kan tenke over:

#1 Det er lov å føle seg crap

Følelser kan være sterke. Det er helt greit. Trist, skuffa, stressa, hjelpeløs, frustrert, sinna…Gi deg selv lov til å kjenne på det. Ikke distraher det bort. Vær god med deg selv, og prøv å forstå hva følelsen betyr for deg. 

For å ha et sunt følelsesliv må du kjenne til alt av følelser. Du kan ikke kun velge de gode.

#2 Sett situasjonen i perspektiv

Når noe skjer prøver vi å finne ut av hva det vil bety for oss her og nå . Det er et «trangt» fokus som gjør at vi tenker, føler og reagerer sterkere enn nødvendig. Ting blir større enn de egentlig er.

Når vi setter ting i perspektiv kan det ha en effekt på hvor stor betydning situasjonen får, og på hvor sterke følelsene blir. 

  • Det er ok å reagere sterkt…til å begynne med. 
  • Skift til langsiktig perspektiv. Livet byr på mer. Kanskje er ikke denne situasjonen så stor likevel. Kanskje vil den være en god erfaring.
  • Se etter de gode tingene. Det som skjer nå er en del av livet, ja…men det er ikke selve livet. Løft blikket!

#3 Motgangen skal vinnes

Få digger motgang. Ofte hater vi det. Hat forsterker vonde følelser…det er som å strø salt i såret. Mye av det som skjer i motgang har vi ikke kontroll på, og det gjør at vi synes synd på oss selv. Denne tankegangen kan du snu. Ikke vær et offer for det som skjer. Ta kontroll over det du kan gjøre noe med. Dette vil endre holdningen din. 

Motgangen blir en utfordring du skal lære av og bli sterkere av. Noe du skal vinne.

#4 Se på motgangen som en mulighet

Du bestemmer hvordan du skal se på og tenke om det du opplever. Fokuserer du på det du «taper» eller det du «vinner»? 

  • Juster mål/ønsker. I vertfall for den perioden du står midt oppi noe vanskelig. Det som var normalt før, er ikke lenger det. Lag deg en ny normal.
  • Hva kan du gjøre med den nye normalen? Kanskje har du mer tid og mulighet til ting du har hatt lyst til å gjøre. Kanskje er det noe du kan lære deg eller bli bedre på. Endringer skaper nye muligheter. 

Selvtillit og positive følelser kommer når du tar kontroll på tingene du kan gjøre noe med.

Du vil se hvor mye du faktisk får til, hvor mye du kan endre, hva som er dine sterke sider. Og ikke minst kan du gi deg selv mulighet til å skape en verden der du kan trives.

Utfordringer vil dukke opp hele livet…det er kun du som bestemmer hvordan du skal takle det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.