Sier du JA sier du også NEI

Hver eneste gang du sier ja til noe, sier du automatisk nei til noe annet.

Sier du ja til å henge med venner, sier du nei til tid med familien. Velger du å trene, velger du bort å slappe av.  Ja til McDonalds – nei til å spare penger. Ja til å lese til prøve – nei til stress på prøven. Du skjønner tegninga.

35 000 om dagen

De fleste valg tas automatisk. Det er som vaner vi har lagt til oss. Faktisk tar vi omtrent 35 000 av disse om dagen (1). Ikke sjangs for at vi kan tenke over alle.

Når ting skjer på automatikk er det ikke alltid tydelig hva vi sier ja eller nei til. Men det finnes de situasjonene hvor vi blir grublende en stund på hva vi skal velge. Spesielt er det situasjoner hvor det ikke er noen tydelige svar på hva som skjer hvis du sier ja eller nei til noe. Disse gangene krever valgene våre mer fra oss, ting skjer ikke automatisk….og det med god grunn. 

Valg har konsekvenser

Det vi gjør i dag kan faktisk ha noe å si for hva som skjer for oss i fremtiden. Et valg som tas kunne gitt et helt annet resultat hvis vi hadde gjort noe annet. Dette er kjent som the butterfly effect (2), og denne tanken gjør at vi bruker lengre tid på valg vi vet har noe å si for oss. For hva om et ja fører til noe vi egentlig ville sagt nei til?

Sånt kan man bli smårar av å tenke på, derfor gjør man heller ikke det så ofte når det er snakk om de daglige valgene. Godt er det!

Men har du noen gang angret på et valg du har tatt? Har det fått noen konsekvenser du ikke så for deg? Det kan kjennes kjipt, og angeren kan sitte lenge i. Det er nok ikke lett å tenke positivt der og da, men gjort er gjort. Konsekvensen har skjedd og du kan ikke gjøre mye med det.

Det vi kan… er å lære av det.

Konsekvenser fra valg vi har tatt gir oss gode erfaringer. De hjelper ofte til når vi står ovenfor et nytt valg. Det former på en måte magefølelsen, og vi kan tydeligere tenke oss hvordan valgene kan påvirke oss selv og andre. 

Hva kjennes riktig for deg?

Hvilke valg kan du ta i dag som vil ha noe å si for deg fremover?

Hvilke erfaringer bruker du når du sier ja eller nei?

Når man blir eldre er det enklere å tenke tilbake på og se resultatene av det man har gjort. Så til de unge der ute…det er ikke mange av valgene deres som har hatt stor betydning…ennå. Men valg som har mye å si for hvilken retning livet tar, de kommer. 

Likevel må unge, på samme måte som voksne, forholde seg til det som skjer i livet her og nå. Det er vanskelig å tenke langt frem i tid. Mye kan endre seg. Mye kommer til  å endre seg. 

Når jeg spør om hvilke valg du kan ta i dag som har noe å si for deg fremover ønsker jeg å gjøre deg mer bevisst på alle de små valgene du tar. For det er nemlig sånn at de også har noe å si for deg. Hva om det du sier nei til i dag er noe du på automatikk sier nei til hver dag…kan ikke det da ha ganske mye å si i lengden?

Eler hvis du på automatikk velger ja til venner hver helg når du egentlig kjenner at du ønsker et nærmere forhold til familien…hva sier du nei til da?

Det kan være stressende å ta bevisste valg. Mye energi og tid går til å tenke hva, hvis, hvordan osv… Og for å ikke snakke om påvirkning fra folk rundt oss. Men hvis vi har en klar mening om hva som er viktig for oss, vil også mange av de små valgene vi tar bli riktig.

Poenget er: Et ja for det som er viktig for deg vil som regel være riktig. Konsekvensen av det du da sier nei til vil ikke være like tung for deg å bære. Vi angrer som regel ikke på det som kjennes viktig og riktig for oss. 

Det er viktig å øve på å ta bevisste valg, se konsekvensene av dem, og bruke den erfaringen du får.

Og for å gjøre det enda mer komplisert…det å ikke ta et valg, er faktisk et valg det også. Du slipper ikke unna!

Sørg for at det du gjør kjennes riktig ut for deg. Det er du som skal leve med det. Og tenk over hva det er du sier nei til når du velger å si ja til noe annet.

(1) Jennifer Guttman, Decition-Making: Facing the Challenge og Making 35,000 a day, Psychology Today, 2019

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/sustainable-life-satisfaction/201907/decision-making-facing-the-challenge-making-35000-day

(2) https://www.urbandictionary.com/define.php?term=butterfly%20effect

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.